Macharen Kerkstraat 1 0412492378 
info@leglise.nl 

Over de Brasserie

Geschiedenis

Hier noemen de dorpelingen het plaatsje “Machurre”. Kom je van buiten zeg je netjes Macharen.

Met 800 inwoners, een school en een kerk, een rustig klein dorpje aan de rand van Oss. In begin 1900 zag de pastoor dat heel anders…..

Toen riep hij luid in de kerk……. “ Macharen, Macharen, wat zijt gij diep gezonken, gij zijt nog zedelozer dan Parijs.”

Hij zei dit vanwege het feit dat een aantal meisjes de kerk in kwam zonder hoofddeksel en met ontblote onderarmen. Dit zedeloze Macharen sprak de Ossenaren wel aan en zij trokken er zondags dan ook massaal naar toe. Niet om de pastoor en zijn kerk te bezoeken, maar voor de plaatselijke herberg en de meisjes met de te korte mouwen. De kortste weg naar Macharen was dwars door de weilanden heen. Er moesten heel wat sloten worden overgestoken om bij de herberg te komen. Om dit pad toch begaanbaar te maken legden ze planken, oftewel vlonders over de sloten, in het Brabants ook wel „vunderkes‟ genoemd. 

De herberg van toen kreeg  de naam ‘t Vunderke, tegenwoordig wordt deze door ons gebruikt als Feesterij voor Bruiloften, partijen, vergaderingen en evenementen. klik hier om een bezoekje aan 't Vunderke te brengen.

In April 2013 zijn wij gestart in Macharen en hebben iets nieuws naar het dorp gebracht, een ontmoetingsplaats voor jong en oud, met een kopje koffie, een biertje of wijntje. Met een uniek concept van het toenmalige Grand Café wat schuilde in een bijzonder flexibele menukaart,met daarop een keur aan gerechten in verschillende maten en voor ieder wat wils. Voor de grote én kleine trek, op elk moment van de dag. Van iets lekkers bij de koffie, een borrelhap en lunchspecials tot een volwaardig driegangen-diner. Naast de kaart serveerden we diverse bijzonderheden te vinden op onze handgeletterde krijtborden.

We zijn nu bijna 5 fantastische jaren verder en vonden dat ons prachtige Grand café een eigen naam heeft verdiend. Daarmee werd Brasserie L'eglise geboren. De Franse benaming voor kerk is hier zeer toepasselijk voor locatie en het dorp. Macharen gaat altijd gepaard met een dorpsgezicht van ons bedrijf met de prachtige kerk op de achtergrond.

Met aanpassingen in het interieur, kleding en menukaart, heeft onze nieuwe brasserie een eigen karakter gekregen, waar de gezellige sfeer en het warme gevoel nog steeds heerst. Natuurlijk met de vertrouwde gezichten van onszelf en ons personeel. Natuurlijk zijn de kado-plankjes van ons "oude" grand café nog steeds inwisselbaar.

Wij wensen u een prettig verblijf in onze Brasserie.

 

 

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram